Juoksutalli

Takun juoksutalli

Juoksutallin syntyhistoria alkaa jostakin 70-luvun puolivälistä. Silloin Kuohulla oli miesten sarjassa neljä (Mikko Häme, Kalervo Tyni, Vesa Koitila ja Ossi Tyni) parikymppistä juoksijalupausta, joista ehkä kirkkaimpana tähtenä loisti Mikko Häme. Lisäksi nuorten sarjoissa oli piirin tasolla menestyviä juoksijalupauksia (Arto Ahokumpu, Timo Kosamo, Jorma Jokela, Voitto ja Reino Luokkanen ja Onni Tyni).

Heistä Arto Ahokummulla oli menestystä jopa valtakunnallisella tasolla ja piirin tasolla Jorma Jokela ja Timo Kosamo kahmivat henkilökohtaisia mitaleita ja myös mestaruuksia.

70-luvun loppupuolella mukaan tuli vielä muutamia uusia nuoria kasvoja (Asko Vääräniemi, Unto ja Reijo Polojärvi sekä Vesa Kosamo). Kaikki uudet tulokkaat olivat syrjäkylien kasvatteja kuten kaikki juoksutallin jäsenet paria poikkeusta lukuun ottamatta. Tällöin jo kovaa perustaa juoksumenestykselle pohjustettiin Reijo Kallungin säälimättömillä viikoittaisilla saliharjoituksilla kaarihallilla. Reijo Kallungista oli tullut juoksuporukan ehdoton isähahmo ja hengenluoja. Hän teki jokaiselle henkilökohtaisen harjoitusohjelman ja viikoittainen yhteisharjoitus kaarihallilla loi yhteishenkeä porukkaan. Reken panos juoksutallin synnylle oli aivan ratkaiseva.

Vuonna 1978 juoksutalli oli lopullisesti kasassa ja saman kesän Koillismaan mestaruuskisat olivat juoksutallin täydellistä vyörytystä poikasarjoista yleiseen sarjaan saakka. Poikasarjojen piirinmestaruudet viestijuoksuista olivat jokakesäistä herkkua ja A-tytöissä Anneli Kosamo oli 1979-1980 piirimme parhaita.

(Paras osoitus tallin juoksuvoimasta oli 1980 Kärsämäellä juostut pm-maastot, jossa saaliina oli 6 kultaa, 2 hopeaa ja 1 pronssi (B-pojat: Asko Vääräniemi kultaa sekä joukkue voitti, A-pojat: Jorma Jokela kultaa, joukkue voitti, A-tytöt: Anneli Kosamo 2. sija, nuoret: Timo K kultaa, joukkue voitti ja Yleinen sarja: pronssia ja joukkuehopea).

 Yleisessä sarjassa piirinmestaruuksiin viesteissä ei vielä ylletty vaan jouduttiin tyytymään himmeämpiin mitaleihin. Asko Vääräniemi oli näinä vuosina omassa sarjassaan aivan ehdotonta valtakunnan huippua ja voitti mm. koululiikuntaliiton mestaruuden 800 metrillä sekä pronssia maastojuoksusta. Asko myös juoksi nuoresta iästään huolimatta hyviä suorituksia miesten 4 x 800 metrin viestissä.

 

80-luvulle tultaessa myös yleisessä sarjassa viestien piirinmestaruuksia alkoi tulla. Samalla kamppailu ykkösjoukkueen viestipaikoista kävi entistä ankarammaksi, olihan poikasarjojen edustajista kasvanut miestensarjalaisia. Viestien karsinnat olivat kenialaistapahtuma, jossa rannalle jäämiseltä ei ollut turvassa kukaan. Esimerkiksi Mikko Häme joutui kerran tyytymään 4 x 800 metrin viestissä kakkosjoukkueeseen. Kakkosjoukkueen aloittajana hän sitten saapuikin vaihtoon ehdottomana ykkösenä, joten valinnat eivät menneet aivan nappiin. 4 x 800 metrillä juoksutalli ei koskaan saavuttanut edes piirinmestaruutta. Vuonna 1984 jäätiin jopa ilman mitalia. Seuraavan päivän tiukan kamppailun jälkeen saatu voitto 4 x 1500 metrin viestissä toki antoi hieman palsamia haavoille. 4 x 800 metrin viesteissä Mikko Hämeen ankkuriosuuksien kamppailut ovat unohtumattomia. Tiukassa paikassa Mikko pystyi lähes yli-inhimilliseen puristukseen.

 

SM-viesteissä menestystä ei tullut, vaan usein tiputtiin jo alkuerissä pois. Joensuun SM-viesteistä palatessa Mikko Häme totesikin, että jospa tyydymme vain terrorisoimaan Pohjois-Suomea. Suomen juoksun taso oli näinä vuosina erittäin laaja ja hyviä viestijoukkueita oli paljon. Ensimmäisen kerran mukana oltiin yleisessä sarjassa Seinäjoella 1980 ja viimeinen osanotto SM-viesteihin tapahtui 1983 Jyväskylässä. Täällä juoksutallin viestiporukka (Häme, Polojärvi, Tyni, Koitila) teki ajallisesti kovimman suorituksensa 4 x 1500 metrin viestissä. Ajalla 15.58 olisi tänä vuonna voitettu jo Suomen mestaruus kirkkaasti.

 

Joka keväinen Oulun ympärijuoksu, jossa oli 8 osuutta, sopi juoksutallille hyvin. Ainoa ongelma oli pari lyhyttä osuutta, joissa saimme aina takkiin mahtiseuroilta. Monena vuonna voitto oli aivan hiuskarvan varassa, mutta koskaan sitä himoittua voittoa ei tullut. Maaseutuseurojen voitto toki saatiin joka vuosi.

 

Talvella järjestettiin myös testijuoksuja, joista luonnollisesti muodostui porukan sisäinen kilpajuoksu. Legendaarisin testijuoksu oli 17,4 km Sorsavaaran lenkki, jolla katsottiin porukan järjestys vähintään kerran talvessa Reken toimiessa kellomiehenä.

 

Maastojuoksussa menestystä piirintasolla myös saatiin. Poikasarjoissa henkilökohtaiseen piirinmestaruuteen ovat ainakin yltäneet Jorma Jokela, Asko Vääräniemi ja Unto Polojärvi. Ainoa henkilökohtainen piirinmestaruus yleisestä sarjasta on Vesa Koitilan 1982 Taivalkoskelta. Tuo juoksu saattaa olla kovin henkilökohtainen juoksutallin jäsenen suoritus. Vesku peittosi tuossa juoksussa pari ehdottomaan kansalliseen kärkeen kuulunutta kestävyysjuoksijaa.

 

80-luvun puolivälin jälkeen Kallungin Reijon paikan promoottorina peri Asko Jaakkola. Asko ei toiminut enää varsinaisena valmentajana, mutta muuten hän piti omalla tavallaan huolta porukasta. Kilpailumatkoilla ei koskaan riidelty mistään, kukaan ei käyttänyt tippaakaan alkoholia ja tupakointi oli täysin poissa laskuista. Juoksutalli oli oma tiivis ryhmänsä, johon oli ehkä vaikeaakin muiden päästä sisälle. Ehkä siksi täydennystä ei enää tullut. Ainoastaan Jani Kynsijärvi tuli mukaan porukkaan aivan viimeisinä vuosina. Toki muutamia ”ulkojäseniä” (Auno ja Aarno Tyni, Matti ja Risto Tyni) oli toiminnassa mukana, mutta he eivät olleet aktiivisia ydinryhmään kuuluneita.

 

Muutama henkilöanekdootti

Mikko Häme                               

Porukan isähahmo ja esikuva varsinkin 70-luvulla. Armoitettu ratataistelija mailimatkoilla ja hyvä estejuoksija. Mikko saavutti mm. Pohjois-Suomen mestaruuden ja oli mukana kalottimaaottelussa.

Vesa Koitila

Parhaimmillaan timantinkova taistelija, joka toi porukalle 4 x 1500 m viestimestaruuden erinomaisella ankkuriosuudellaan. Kuului viestimiehistön ykkösporukan vakiokalustoon. Hänellä on henkilökohtainen piirinmestaruus 5000 metriltä sekä radalta että maastosta. Loppukahinoissa Vesaa oli erittäin vaikea voittaa.

Kalervo Tyni

Äärimmäisen luotettava viestinviejä, jolle kävivät kaikki osuudet. Kassu ei pettänyt koskaan ja oli porukan ilopilleri silloinkin, kun kaikki eivät tulleet saunaan menetetyn viestimitalin johdosta. Kassu on ainoa, joka on jatkanut uraansa yhtäjaksoisesti veteraanisarjoissa nykypäivään saakka. Ainoa jäsen, joka on ollut voittamassa jokaista (5kpl) viestimestaruutta.

Jorma Jokela

Ikuinen optimisti, poikasarjoissa huikaiseva menestys piirintasolla ja yleisessä sarjassa piirinmestaruus 4 x 1500 metriltä. Jormalla on loistava sarja kovia aikoja 800 metriltä aina 10 000 metrille saakka.

Asko Vääräniemi 

Poikasarjoissa menestystä kansallisellakin tasolla ja hyviä viestiosuuksia yleisessä sarjassa 4 x 800 metrillä.

Reijo Polojärvi

Kuului varsinkin 4 x 800 metrillä ykkösjoukkueen vakiokalustoon. Ympärijuoksussa on muistissa kolme kappaletta mieleenpainuvia aloitusosuuksia. Hän oli parhaimmillaan 800 metrillä.

Arto Ahokumpu

Poikasarjoissa kansallista tasoa 800 metrillä. Hän omaa muutaman erinomaisen suorituksen 4 x 800 metrin piirinmestaruusviesteissä.

Onni Tyni

Kuului juoksutallin vakiojäsenistöön ja juoksi useasti viesteissä varsinkin 4 x 800 metrillä erinomaisia suorituksia. Polvivamma rajoitti tehokasta harjoittelua.

Vesa Kosamo

Tuli porukkaan mukaan veljensä Timon vetämänä. Vesasta kehittyi luotettava maileri, joka mm. juoksi 1500 metriä aivan neljän minuutin pintaan.