Historiikki

Yleisurheilu

 

Taivalkosken Kuohun menestyksekäs urheilumuoto on ollut yleisurheilu, jolla on pitkät perinteet seuramme historiassa. Yleisurheileminen aloitettiin heti seuran perustamisen jälkeen v. 1945. Harjoitus- ja kilpailuolosuhteet olivat tuolloin todella kehnot. Urheilukenttänä toimi koskenrannassa ollut tasainen kangas, missä pidettiin 1940- luvun niin yleisurheilukilpailut kuin pesäpallo-ottelutkin. Yleisurheilun isänä Taivalkosken Kuohussa voidaan pitää opettaja Esko Hapuojaa, mainiota pikajuoksija/pituushyppääjää.

Urheilukentän valmistuttua v. 1951 seurasi menestystä kilpailukentillä. Toki kentättömänkin kauden aikana saavutettiin piirinmestaruuksia, mm. v. 1949 Aino Hapuoja 100 metrillä, Kyllikki Härmä pituudessa ja naisten viestijoukkue 4x 100 metrillä. 1950- luvun yleisurheilun merkkitapahtumat olivat Koillismaan mestaruuskilpailut. Ottelut käytiin Kuusamossa, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella tasaväkisyyden merkeissä. Yleisurheilijamme kokivat voimakkaan menestyksen 1950- luvun puolivälin jälkeen, nousivathan tuolloin Pohjois-Suomen eturiviin maileri Reino Taivalkoski sekä pikajuoksijat Antero Väisänen ja Juhani Koskikangas. Jokainen heistä saavutti mitalisijoja niin piirinmestaruus- kuin Pohjois-Suomen mestaruuskilpailuissakin. He olivat edustajina Kalottiottelussa. Poikasarjoissa piirimme kärkeä edustivat Mauri Taivalkoski, Pertti Jalava ja Heikki Alatalo. Myöhemmin Mauri Taivalkoski voitti akateemisen mestaruuden keihäässä (69,91).

Taivalkosken Kuohun yleisurheilutoiminta hiipui 1960- luvun alussa, tuolloin seuramme ei saavuttanut usean vuoden aikana yhtään piirinmestaruuspistettä. Tähän vaikutti osaltaan voimakas muuttoliike ja opiskeleminen vierailla paikkakunnilla.

1960- luvun puolivälin jälkeen Pohjois- Pohjanmaan yleisurheilutoiminta kohosi kohti valtakunnan kärkeä. Tähän imuun myös Taivalkosken Kuohun yleisurheilutoiminta pääsi. Ajan uutena ilmiönä tuli seuratasollekin ohjelmoitu ympärivuotinen harjoittelu. Seuramme harjoitus- ja valmennustoimintaa ryhtyivät toteuttamaan Anssi Timonen ja Reijo Kallunki. Urheiluhallin myötä seuramme yleisurheilijat pystyivät harjoittelemaan tehokkaasti ympäri vuoden, mikä varmasti vaikutti siihen, että yleisurheilijamme 1970- luvulla pystyivät etenkin ikäkausiurheilijoissa tasapäiseen kilpailuun piirimme mahtiseurojen Oulun Pyrinnön ja Raahen Vesan kanssa. Kuvaavaa tuon ajan yleisurheilumenestykselle oli v. 1976 seuramme yleisurheilukauden päätöstilaisuus, jossa piirin yleisurheilujaoston puheenjohtaja Lauri Vesala luonnehti seuraamme "Pikku Jättiläiseksi".
Mestaruudet ikäkausihuipentumissa 1974-1977: Rauha Lämsä 3-ottelu, Anne Virkkunen keihäs ja Marjukka Määttä kiekko ja kuula. Ikäkausimenestys valtakunnantasolla jatkui myös 80-luvulla, jolloin mitaleita saivat Sami Sainsalo 3-loikka ja seiväs, sekä Markku Ylisirniö keihäs.
1990- luku sekä 2000- luvun alkuvuodet Taivalkosken Kuohun yleisurheilu menestys on ollut lähen yksinomaan ikäkausiurheilijoiden varassa. Toki muutamia poikkeuksiakin löytyy. Tero Kynsijärvi saavutti vuosina 1998- 2002 useita SM- mitaleita kävelyssä sarjassa 14- 19 -vuotiaat, kruununa SM- kulta v. 2001. Vuonna 2001 hän oli myös maaotteluedustajana pohjoismaiden kävelymaaottelussa Ruotsissa. Kalervo Tynin juoksu-ura on jatkunut taukoamatta veteraanisarjoissa, joissa on tullut menestystä niin piirin kuin valtakunnan tasollakin.

Merkittävällä tavalla seuramme "juoksutalli" on tehnyt Taivalkosken Kuohua tunnetuksi niin piirissä kuin sen rajojen ulkopuolellakin. Jokaisen urheilua seuraavan mieliin on jääneet ne tasapäiset taistelut voitosta Oulun ympärijuoksussa, jossa Taivalkosken Kuohun juoksijat ovat hallinneet suvereenin tavoin Oulun ja Lapin läänin maaseutuseurojen sarjaa. Mutta voitto vielä puuttuu tuosta juoksusta. Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Suomen parhaimmistoon ovat kuuluneet: Mikko Häme, Kalervo Tyni, Vesa Koitila, Arto Ahokumpu, Unto ja Reijo Polojärvi, Timo ja Vesa Kosamo, Asko Vääräniemi, Jorma Jokela sekä Ossi ja Onni Tyni. Kaikilla on useita piirinmestaruusmitaleita, niin henkilökohtaisissa kuin viestikilpailuissakin. Lisäksi Mikko Häme, tuo armoitettu juoksuratojen taistelija on voittanut Pohjois- Suomen mestaruuden esteissä sekä edustanut Pohjois-Suomea Kalottiottelussa.