Historiikki

Koripallojaosto


45 vuotta koripalloa TaKussa. Koripallotoiminta virisi käyntiin Taivalkosken Kuohussa vuoden 1960 syksyllä. Pertti Jalava houkutteli Kuohun yleiseen harjoitusiltaan mukaan Kirkonkylän ala- asteen salille Oulusta Taivalkoskelle opettajaksi muuttaneen Jaakko Huovisen. Yleisurheiluharjoitusten päätteeksi alettiin pelata koripalloa. Vauhdikas ja hyväksi kuntopeliksi havaittu peli sai vakinaisen sijansa harjoituksissa. Seuraavana vuonna käytiin jo ystävyysottelu Kuusamossa, jonne samoihin aikoihin oli muuttanut koripallomielisiä opettajia.

Tästä syntyikin ajatus yhteistyöstä. Yhdistetty joukkue ilmoitettiin maakuntasarjaan Kuusamon Eräveikkojen nimissä. Taivalkoskelta tähän joukkueeseen kuuluivat Jaakko Huovinen, Unto Perälä, Erkki Hänninen ja Juhani Kuusio. Kaksi kertaa joukkueen oli mukana Suomisarjakarsinnoissakin, mutta ei aivan onnistunut nousuaikeissaan, sillä se hävisin esim. sittemmin aina Mestaruussarjaan nousseelle Joensuun Katajalle vain yhdellä pisteellä. Sittemmin toiminta lopahti, Taivalkoskella ei ollut kunnollista salia. Vasta kun ammattikoulun sali tuli käyttöön, heräsi innostus myös koripalloiluun. Vanhat konkarit innostuivat Jorma "Jesse" Immosen aatteesta pelailemaan uudestaan ja niin myös ilmoittautumaan perussarjaan. Menestys ei ollut aluksi kehuttava. Jopa oman pallon hankkiminen tuotti silloin vaikeuksia.

Vähitellen saatiin mukaan nuoria, lähinnä "Jessen" koulussa innostamia ja toiminta muuttui urheiluksi. Varsinkin nuoret Vesa Hapuoja, Esa Jurmu, Ilpo Makkonen, Esko Buller, Jukka Häme, Ilkka Railo, Veli Inget ja Risto Moilanen tekivät omakohtaista työtä ansiokkaasti. Ari Ahokumpu, Heikki Hietajärvi ja Harri Pajunen olivat silloin jo ykkösjoukkueessa, mutta siirtyivät vähitellen lentopalloilun puolelle. Maakuntasarjassa joukkue kiikkui puolivälin tienoilla.

Vuoden 1980 keväällä, kun joukkueeseen saatiin vahvistukseksi ensimmäiset neljä metriä Moilasia, eli Tarmo ja Jarmo, päätettiin katsoa, mihin pystytään. Kevät ja kesä harjoiteltiin määrätietoisesti ja sarjakausi 1980- 1981 muodostui menestykselliseksi. Myös kahdet Suomisarjakarsinnat selvitettiin voitollisesti ja tie Suomisarjaan oli auki.

Suomisarja osoittautui kuitenkin kovaksi. Kun joukkoon saatiin vahvistukseksi Pekka Kärkkäinen Joensuun Katajasta, menetettiin puolestaan Tarmo Moilanen Oulun NMKY:lle. Sarjassa pelasivat kärkijoukkueet jenkkivahvistuksin ja niin TaKu tiukkojen loppuvaiheiden jälkeen putosi sarjasta.

Sisuuntunut joukkue ei viihtynyt kuitenkaan kuin vuoden maakuntasarjassa, vaan raivasi tiensä puhtaasti takaisin Suomisarjaan. Sarjakausilla 1981- 1985 ovat Kuohun joukkueessa pelanneet Esko Buller, Vesa Hapuoja, Veli Inget, Kari Järvinen, Pekka Kärkkäinen, Ari Moilanen, Jarmo Moilanen, Petri Moilanen, Juha Moilanen, Tarmo Moilanen, Risto Moilanen, Jari Olkkola, Simopekka Mäkelä, Kyösti Naamanka, Ismo Väisänen, Pertti Ylisirniö, Antti Saarijärvi ja Kimmo Perälä.

Joukkueen vetäjinä toimivat Jaakko Huovinen vuosina 1976-1984 sekä Esko Buller ja Simo Mäkelä siitä eteenpäin. Tärkeinä taustavaikuttajina toimivat Unto Perälä pelaaja-tuomari-huoltajana sekä Juhani Hakalahti. Kaiken menestymisen pohjana on ollut juniorityö. Varsinainen menestyshän alkoi, kun ensimmäiset lähes itsenäisesti työtään tehneet juniorit nousivat edustusjoukkueeseen. Sen jälkeen juniorityötä onkin tehty määrätietoisesti. TaKun juniorit ovatkin vuodesta toiseen kuuluneet Pohjois-Suomen kärkeen, edustaneet Pohjois-Suomea lukuisissa Kalottimaaotteluissa, Coca-Cola-lopputurnauksissa sekä Terveet Ympyrät valtakunnallisissa lopputurnauksissa.

Ari Moilanen, joka veti kaksi vuotta ensin minejä ja sitten C- junioreja, valittiin v. 1984 B- junioreiden maajoukkueleirille. Hänen vetämänsä mini-joukkue menestyi erittäin hienosti vuoden 1984 Junior Basket Tournamentissä Helsingissä. Tässä joukkueessa pelasivat Janne Auvinen, Sami Sainsalo, Esa Polojärvi, Seppo Taivalkoski, Ilkka Kurttila, Lasse Moilanen, Markku Ylisirniö ja Kari Huovinen. Tämän jälkeen seurasi hiljainen kausi pelaajien siirryttyä opiskelemaan ja töihin muualle.

Toiminta herättiin uudelleen vuonna 1977 ja juniorityö saatiin jälleen käyntiin ja sen kautta myös miesten joukkue ilmoittautui sarjaan. Varsinkin nuoret ovat nousseet Pohjois- Suomen parhaimmistoon. Sekä tytöt että pojat ovat pelanneet jatkuvasti mini-, c- ja b- ikäisten yhdistettyä Pohjois- Suomen ja Pohjois- Ruotsin mestaruussarjaa menestyksellisesti. Vuonna 2004 Magdaleena Jakkila Palkittiin c- tyttöjen Suomen parhaana Kalottimaaottelussa.