Rikulle onnistumisia Eurooppa Cupissa

9.2.2015

Riku Rukan MC-esilaskijana 13.12.2014
Riku Rukan MC-esilaskijana 13.12.2014

16 –vuotias Taivalkosken Kuohun kumparelaskija Riku Voutilainen on esittänyt hienoja laskuja Eurooppa Cup - kiertueella. Ensimmäistä kauttaan miesten sarjassa laskeva miehen alku on esiintynyt ennakkoluulottomasti ja napsinut ennakko-odotuksia parempia sijoituksia uransa ensimmäisellä Eurooppa Cup – kiertueella. Kiertue alkoi kahdella kilpailulla Itävallan Krisplissa 24.-25.1. Lauantain kilpailussa tuli hyvällä laskulla 18. sija ja sunnuntaina uran ensimmäinen finaalipaikka. Finaaliin pääsee karsintakilpailun 16. parasta laskijaa. Alkukilpailun 14. sija parani finaalissa pykälän verran. Sijoitus oli siis 13.

Seuraavaksi kiertue siirtyi Sveitsin Airoloon, jossa oli 28.-30.1. ohjelmassa kilpailuja kolmena peräkkäisenä päivänä. Eurooppa Cupin alku oli siis varsin intensiivinen, viisi kilpailua viikon sisään. Airolon ensimmäisen kisan karsintalasku oli Rikulla erinomainen, tuloksena 10. sija. Finaalissa lasku oli hieman karannut hallinnasta, mutta loppusijoitus silti hieno 13. Toisen kisapäivän karsintalasku ei Rikulla  mennyt aivan nappiin, mutta 23. sija takasi kuitenkin nipun cup-pisteitä. Kolmannen kisapäivän aamuna herättiin lumisissa maisemissa. Yön aikana lunta oli tullut noin 40 cm. Riku onnistui hyvin nollaamaan edellisen päivän pettymyksen ja lasku toimi erinomaisesti pehmeissä olosuhteissa. Karsinnasta kahdeksas sija. Finaalilasku sujui samaan malliin ja loppusijoitus upeasti kuudes.

Sveitsistä siirryttiin Pohjois-Italiaan Chiesa in Valmalencoon. Kisojen välissä oli kolmen päivän tauko, joista kaksi päivää Suomen joukkue käytti palautteluun ja akkujen lataamiseen ja yhden kisarinteeseen tutustumiseen. Kisat Valmalencossa oli ohjelmassa 3.-4.2. Valmalencon kumpareikko on EC-kiertueen jyrkin. Treenipäivä ei Rikulla mennyt aivan putkeen. Muutaman laskun jälkeen hän tuli liian kovaa ylähyppyriin ja hypystä tuli liian iso. Seurauksena kaatuminen ja polven osuminen naamaan. Harjoittelun hän joutui tärskyn seurauksena keskeyttämään. Ensimmäisenä kisa-aamuna vointi ja fiilis eivät olleet parhaasta päästä, mutta kisaan Riku kuitenkin starttasi. Kaveri ei ollut kisassa ihan terävimmillään ja karsintalasku päättyi kaatumiseen ja taas liian ison ylähypyn johdosta. Kaatumisen seurauksena tuli lisää ruhjeita, nyt kyljen alueelle. Lähtökohta viimeiseen kisaan ei siis ollut paras mahdollinen. Karsinta kuitenkin onnistui hyvin, tuloksena 11. sija. Finaalilasku ei sujunut ongelmitta, mutta ongelmia oli usealla laskijalla ja Rikun loppusijoitus oli 13. Valmalencon mäki oli jo ennakkoon arveltuna kiertueen haastavin. Kun se vielä oli jäinen, riitti haastetta aivan kärkipään laskijoillekin. Noin viidesosa miesten laskuista päättyi keskeytykseen. 

Seuraavan kerran Eurooppa Cupin pisteistä kisataan Jyväskylän Laajavuoressa 10.-11.3. Sitä ennen Riku viettää noin neljän viikon harjoittelutauon ja palaa kisarinteeseen 7.-8.3. Skandinavian Cupin osakilpailuissa jotka myös lasketaan Laajavuoressa. Rikun kauden etenemistä voi seurata  blogista: Riku Voutilainen, kumparelaskija.